20 uger på Campus Faaborg, derefter flytter vi din byggetekniske erhvervsuddannelse til Svendborg?

20 uger på Campus Faaborg, derefter flytter vi din byggetekniske erhvervsuddannelse til Svenborg?

Regionen har senest godkendt ansøgningen om oprettelse af byggeteknisk uddannelse i Faaborg. Det et skridt i kampen for lokalcentraliseringen at rykke de erhvervsvenlige uddannelser tættere på borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune. Der er ingen tvivl om, at det er gavnligt for lokalområderne og virksomhederne i kommunen. Efter nærlæsning fremgår det dog, at det alene drejer sig om grundforløb 1. Jeg mener ikke, at det gavner eleven at starte en uddannelse i 20 uger i Faaborg for derefter at skifte uddannelsessted og evt. klasse. Hvis vi starter en afdeling, skal oplevelsen og fagligheden være af høj kvalitet. Hvis Campus Faaborg tager det ansvar at få unge til at påbegynde en erhvervsuddannelse, er det vigtigt, at det er fordi de kan varetage en uddannelse og ikke alene et grundforløb i 20 uger.

Efter regionens godkendelse er afdelingen i Campus Faaborg blevet mødt af en del kritik. Senest af Direktør for Syddansk Erhvervsskole, Lars Bregnehøj. Skrivet fra d. 15 maj 2021 omhandler temaet; erhvervsuddannelser til Campus Faaborg, hvor han pointerer problematikken i, at de unge ikke kan mødeandre, der er længere i erhvervsuddannelserne. Han sammenligner det med, at de unge på erhvervsuddannelser skal have mulighed for at spejle sig i andre på uddannelsen ligesom, at en 1.g’er pågymnasiet kan spejle sig i en 3.g’er.
Så simpelt kan det dog ikke gøres for en landsbykommunes beboere, for her er flere aspekter i spil. Vi skal opdele debatten i to aspekter, der er det lokalcentraliserende aspekt og så er der det faglige aspekt.

Som led i de 19% af unge, som tager en erhvervsuddannelse, skal der gøres nogle initiativer for at få flere unge til at vælge disse uddannelser. Her er der tale om det lokalcentralisering. I en landsbykommune som Faaborg-Midtfyn kan erhvervsskoleelever have op til tre timers daglig transport. Det tager pusten fra de unge i lokalsamfundet, hvor 327 under 25 år ikke er i uddannelse eller arbejde. De unge har ikke mulighed for både at tage en uddannelse og engagere sig i lokallivet. Erhvervskollegiet i Odense har indtil nu været en løsning, hvor eleven har kunne have en hverdag omkring ungdomsuddannelsen. Det forudsætter dog, at eleven fjernes fra lokalsamfundet og flytter ind på et kollegium i Svendborg. Den centralisering gavner ikke lokalmiljøerne i vores kommune. Derfor skal der skabes bedre muligheder for at tage en uddannelse og samtidig være en del af lokalsamfundet. Byggetekniske erhvervsuddannelser på Campus Faaborg kan være én af løsningerne, og derfor er det vigtigt med afdelingen.

Ved at skabe en afdeling i Faaborg stiller det store faglige krav til rammerne og underviserne. En lokalafdeling kan give et mere nært uddannelsesforløb, hvor eleverne er tættere på hinanden og i den forbindelse i et mere trygt miljø. Her skal oprettes og varetages byggetekniske uddannelser med et lokalt kendskab, som ikke er muligt at opnå på uddannelsen i Svendborg. At starte på en byggeteknisk uddannelse på Campus Faaborg, skal være et tilvalg af Campus Faaborg frem for afdelingen i Svendborg. Planen om grundforløb 1 og at eleverne starter i Faaborg med 20 ugers undervisning, hvorefter de flytter til Sveedborg er ikke gavnligt for eleverne. Derfor skal der mere til end grundforløb 1. Hele byggetekniske erhvervsuddannelser skal flyttes til Campus Faaborg for at opnå rette effekt, ekspertise og et fagligt stærkt undersøgende undervisningsmiljø.

En byggeteknisk erhvervsuddannelse vil skabe en sammenhængende hverdag for de unge i Faaborg-Midtfyn Kommune. Uddannelsen skal være attraktiv og derfor have de bedste rammer og faciliteter for at skabe en faglig stærk uddannelse. Jeg frygter konsekvenserne for ikke at kunne skabe en attraktiv uddannelse med de bedste rammer, undervisere, læringsmiljø og faciliteter. Derfor må det ikke stå alene, at grundforløb 1 kommer til Campus Faaborg. De byggetekniske erhvervsuddannelser skal til Campus Faaborg, så både lokalcentraliseringen og det faglige niveau skaber et attraktivt uddannelsessted.